PBS

PBS op de PH Schreuderschool

PBS nieuws

28-01-2019 Nieuwe hesjes

Vanaf vandaag dragen wij nieuwe witte hesjes met het logo van de PH Schreuderschool erop. De gele hesjes zijn afgelopen vrijdag opgehaald door de leerlingen van de leerlingenraad. De witte hesjes zijn erg mooi, komt u ze ook bewonderen?

25-01-2019

Vandaag zijn de nieuwe witte hesjes uitgedeeld tijdens een PBS actie. Alle juffen en meesters kregen van de leerlingen van de leerlingenraad een bakje vol bloembollen, want bloembollen vroeg in de aarde, geven straks meer waarde. Met deze actie houden we PBS levend bij ons op school.

21-01-2019 Nieuwe hesjes

Vanaf aanstaande maandag (28-01-19) hebben wij nieuwe hesjes. De hesjes dragen de leerkrachten tijdens het buitenspelen op het plein en het hannemanplantsoen. Op die manier zijn wij goed zichtbaar voor de leerlingen. We zijn erg benieuwd wat u van onze nieuwe hesjes vindt.

PBS op de PH Schreuderschool

Halverwege het schooljaar 2014-2015 zijn we begonnen met PBS (Positive Behaviour Support). Oftewel het ondersteunen en bevorderen van positief gedrag op onze school. Wij als team vinden dit een hele goede stap om met elkaar een goede sfeer op school te behouden en uit te breiden.

PBS staat voor het bevorderen van sociaal gedrag en het verminderen van gedragsproblemen bij leerlingen, zodat alle leerlingen optimaal kunnen profiteren van het geboden onderwijs. Sinds maart 2018 zijn we een gecertificeerde PBS school. We zijn trots op dit resultaat.

Klik hier voor een eerste indruk van PBS bij ons op school.

Klik hier voor alle foto's van PBS beloningen bij ons op school.

Het oefenen van goed gedrag

Om te weten wat goed gedrag is, oefenen de leerlingen op allerlei plekken in de school met hun leerkracht. Op deze manier weten ze hoe ze zich moeten gedragen in de hele school en kunnen ze ook overal beloond worden voor goed gedrag. Elke drie weken wordt er een nieuwe PBS les geoefend in of buiten de school, deze PBS les wordt herhaald aangeboden. De leerlingen hebben hard geoefend met de regels en gedragsverwachtingen van de PBS lessen.

We hebben tot nu de volgende lessen geoefend:

•  Goed gedrag op de gang
  •  Goed gedrag in de wc
  •  Goed gedrag in de douche
  •  Goed gedrag in het zwembad
  •  Goed gedrag op de trap

De volgende gedragsverwachtingen gelden op de PH Schreuderschool:

- Op de gang:

• stil zijn, of als het nodig is praten we met een zachte stem.
  • We lopen rustig op de gang. We houden de deur open voor elkaar.
  • Op die manier lopen we veilig en met respect over de gang.

- In de wc:

• We houden de wc schoon voor onszelf en een ander.
  • We trekken door na een wc bezoek.
  • We wassen onze handen.

- In de douche:

• Iedereen is anders.
  • We laten elkaar met rust.
  • We hangen de handdoek aan de stang.
  • We lopen rustig in de doucheruimte.
  • We staan rustig onder de douche.
  • We houden de douche schoon.
  • We zijn stil. Als het nodig is praten we met een zachte stem.
  • Na het douchen drogen we ons rustig af in de ruimte waar de handdoeken hangen.
  • We lopen naar onze eigen plek.

In het zwembad:

• We lopen rustig in alle ruimtes van het zwembad.
  • We luisteren naar alle juffen en de meesters in het zwembad.
  • We kleden ons om in de kleedkamer.
  • We hangen onze kleding aan de haakjes of leggen het de bank.
  • Als we klaar zijn, zitten we rustig op onze handdoek op de bank.
  • In alle ruimtes van het zwembad zijn we stil en als het nodig is praten we met een zachte stem.
  • In het water letten we op ons zelf en de meester of juf.

- Op de trap:

• We lopen langzaam en rustig.
  • Eén tree tegelijk.
  • We lopen achter elkaar.
  • We zijn stil. Als het nodig is praten we met een zachte stem.

Hoe laten we de kinderen zien dat we goed gedrag herkennen?

Dit doen we door het uitdelen van bandjes bij goed gedrag. De leerkracht benoemt het goede, gewenste gedrag wat hij/zij bij de leerling ziet en geeft de leerling een beloning (een bandje). Het gewenste gedrag kunnen de leerlingen overal op en buiten school, tijdens de lestijden laten zien.  Ze sparen met de hele klas voor een gezamenlijke beloning, die ze kunnen verdienen als ze een bepaald aantal bandjes hebben behaald.

De resultaten kunt u op het PBS bord in onze hal zien. Op dat bord laten de groepen gedurende het schooljaar zien welke beloningen ze hebben verdiend. In de klas is er op een databord ook te zien hoe ver de leerlingen zijn met het sparen voor de beloning en waar ze voor sparen.

Wat gaat er geoefend worden

- Goed gedrag onderweg

• We letten op onze eigen groep.
  • We lopen twee aan twee in de rij.
  • We kijken naar links en naar rechts bij het oversteken.

- Op het schoolplein:

• We luisteren naar alle leerkrachten, volwassenen en mediatoren.
  • We praten aardig.
  • De bel betekent nog 5 minuten spel.
  • We stoppen met spelen, wanneer de ratel gaat en we gaan in de rij staan.
  • We vragen om hulp bij een conflict bij de leerkrachten met een geel hesje.
  • We lopen rustig naar de afgesproken plek.

- Op het hannemanplantsoen

• We luisteren naar alle leerkrachten, volwassenen en mediatoren.
  • We praten op een rustige en zachte toon.
  • We stoppen met spelen, wanneer de toeter gaat en lopen naar de afgesproken plek.
  • We vragen om hulp bij een conflict bij de mediatoren of leerkrachten met een geel hesje.
  • We lopen rustig.
  • We houden onze handen en voeten bij onszelf.
  • We blijven voor de huisjes.

Ouders en PBS

U kunt ons helpen door thuis de gedragsverwachtingen te bespreken en te oefenen met uw kind. Daarnaast kunt u gedragsverwachtingen opstellen voor bij u thuis. U kunt dan concreet opschrijven welk gedrag u verwacht wanneer uw kind bijvoorbeeld wakker wordt 's ochtends of naar de wc is geweest. U kunt hiervoor bij ons terecht voor meer informatie en/of hulp.